Insekter er løsningen

13.04.2021

Hvordan kombinere lavutslippssamfunnet med behovet for mer mat til en voksende befolkning globalt? Gründerbedriften Montasjen mener insekter er én av løsningene; ikke bare som fôr, men også som en sunn og god næringskilde for oss mennesker.  

Fra venstre: Kine Ariela Egseth (daglig leder) og Endre Egseth (teknisk sjef)

Vi i Montasjen AS er en av Norges første insektsprodusenter, og vi brenner for å utvikle bærekraftig matauk ved å kombinere tradisjon og nye løsninger. Vi monterer insektene inn i matindustrien, sier gründer Kine Ariela Egseth som er daglig leder ved Montasjen AS. 

Stort vekstpotensial 

Gründerbedriften Montasjen satser på insektsoppdrett og mener de har et stort vekstpotensial med de rette partnerne. Ved å ta i bruk insekter i matveien befinner bedriften seg med en fot i fortiden og en fot i fremtiden. 

Insekter har siden tidenes morgen vært en viktig del av kostholdet for mennesker og våre forfedre. Selv i dag er det to milliarder mennesker som benytter seg av insekter i matveien, hvorav rundt fire millioner har insekter som hovedproteinkilde. 

Hun lar seg overraske over hvor nysgjerrige og interesserte folk er i å lære mer om de insektene som Montasjen har i sitt oppdrett, og ikke minst at de ønsker å smake og liker det de tilbyr.  

En lærdom er at det å smake og prøve insekter er en sosial greie, en artig happening som gir håp for fremtiden. For sammen skaper vi fremtidens bærekraftige og smakfulle matgleder.   

Hun påpeker at hun personlig får masse overskudd av å jobbe med insektene, et overskudd som hun mest av alt bruker til videreutvikling av bærekraftig mat basert på insekter. 

Jeg blir i ekstremt godt humør av å oppleve de tøffe og vakre insektene, av å høre lydene og se at de trives. Vi har også nylig gjennomført en markedsavklaring om insekter som mat, og det gleder meg å kunne si at vi har fått meget gode resultater. 

Bacon og blomster 

Og hva insektene smaker? Egseth beskriver at noen insekter smaker litt nøtteaktig med hint av kylling mens andre smaker bacon, blomster eller sitrongress. Hun påpeker at insektverdenen er en stor, spennende og uutnyttet matressurs, og er overbevist om at fremtidens matgleder vil inneholde insekter. Også FNs matvareorgan, Food and Agriculture Organisation, mener man bør se på disse mulighetene tatt i betraktning befolkningsvekst og klimautfordringer

Mettende cookies med sirissmel. Det er lett å bake inn 20 gram ekstra protein!

​Vi jobber kontinuerlig med å utvikle ny og moderne kunnskap og praksis om insektsoppdrett, og er positivt innstilt for framtiden. Vi tror på at vi sammen kommer til å nå svært langt i å løse og forebygge utfordringer nå i handlingens tiår.  

Som inkubatorbedrift hos Klosser Innovasjon får de bistand på veien mot målet om å utvikle både oppdrettsteknologien, produktene og selskapet. Målet er å vokse, samtidig som de bygger et robust og moderne selskap. Og de ønsker nå å finne de riktige samarbeidspartnerne til denne veksten. 

2000 arter 

Hun tror årsaken til at vi i Vesten og Norge opp igjennom tiden ikke har benyttet insekter i større skala, skyldes at vi ikke har hatt oppdrettsteknologi tilpasset kaldt klima som kan ivareta ulike insektskolonier.  

Vi har også manglet kunnskapen om hvilke insekter som ikke er mat, og hvilke som er fullverdige matkilder. 

Det er i dag om lag 2.000 insektsarter som benyttes til konsum.  

Vi valgte sirisser fordi næringsinnholdet er høyt og helsemessig spennende. 

Hos Montasjen leges det vekt på at sirissene skal ha verdige liv og trives. Dette med bakgrunn i moderne teknologi, kunnskap og norske naturressurser. 

Montasjen har en skalerbar insektsproduksjon. Sirissene blir benyttet hele, opphakket eller oppmalt til mel. Per i dag selger de produkter som blant annet skogsbarercookiesinsektsmel og gourmetsirisser.  

Legg igjen en kommentar